Service

SZERVIZ

Megjegyzés: A bemutatott telepítési és fenntartási tippek kizárólag kertekre vonatkoznak. Sportpályák esetén speciális előmunkálatokra van szükség.

A telepítés előtt

Marózás

Talajelőkészítés

A felületet kézi vagy traktorra függesztett maróval lazítjuk, átdolgozzuk.

Durva anyag kitakaritása

Tisztítsuk meg a területet a tégláktól, kőtörmeléktől és gyomirtás után visszamaradt növényi eredetű hulladéktól. Kivételes esetekben a kitermelt (terméketlen, szennyezett) altalajt szállítassuk el!

Talajjavítás

Legtöbbször szükségtelen, de a nehéz kötött talajt mészmentes homok bedolgozásával javítsuk fel, így nem keletkezik vízzáró réteg.

Egyengetés

Termőföld kiszállitás

A gyepnek legalább 15 cm vastag szemcsés termőtalajra van szüksége. A vékonyabb termőréteget pótoljuk ki homokos szántófölddel! Ügyeljünk arra, hogy kőtörmelék ne legyen benne!!

A talajfelület planírozása

 • Durva egyengetés: lapáttal vagy géppel elhúzzuk, egyenesítjük a talaj felszínét.
 • Finomabb egyengetés: gereblyével történő planírozás.

Készgyep / gyepszőnyeg

Telepítés

Kiszállítás

Csak az előkészületi munkák befejezése után kérje a gyep kiszállítását! A szállítmány megérkezését követően azonnal kezdje meg a telepítést! A gyepet nem szabad, több mint egy éjjel, összetekert állapotban tárolni. Meleg nyári időszakban próbálja lehetőség szerint árnyékos helyen tartani, hogy ne éjre károsodás a készgyepet!

Telepítés – lerakás

A tekercset egyenes irányba gurítsuk ki! Vigyázzunk arra, hogy a kigurított tekercsek szorosan illeszkedjenek egymáshoz és ne legyen közöttük rés! Vigyázzunk arra is, hogy a csatlakozás legyen eltolva! Az íveken késsel, a nagyobb felületen gépi vágóeszközzel végezzük a vágást! A sorok végére kerülő utólsó tekercs fél, vagy egész legyen! Sor szélére soha ne tegyünk nagyon apró gyepszőnyegrészt!

Hengerezés

Hengerezés

Telepítés után a füvet középnehéz hengerrel nyomassuk le! Kis területen ezt a munkát gyepcipővel is elvégezhetjük (taposás).

Beöntözés

Hengerezés után először kézzel öntözzünk, kerti tömlővel! A területet alaposan öntözzük be, hogy a talajréteg 10 cm vastagságban nedves legyen!

Megjegyzés: Meleg, forró napokon 50 – 80 m² lerakása után azonnal öntözzünk, így nem szárad ki a gyep!

A telepítés után

1. hét

Ha nem esik, öntözzünk szükség szerint naponta többször is! A telepítés utáni időszakban ne használja a feláztatott gyepfelületet!

2. hét

Csak fele annyit öntözzünk! 7 – 10 nap után következhet az első nyírás. Nyírás előtt ne öntözzünk (1- 2 nap), hogy legyen ideje felszáradni az öntözött területnek!

3. hét

Szükség szerint öntözzünk! A második nyírás után adjunk először gyeptrágyát! A gyep már használható.

Kert

Fűnyírás

 • A fű gondozásának alapja a rendszeres nyírás (legalább egy nyírás hetente, tavasszal szükség szerint többször, forró, nyári napokon ritkábban).
 • Alapelv: A fű magasságának nem több, mint az 1/3-át nyírjuk! Ha valami oknál fogva hoszabb ideig nem nyírtuk a füvet, akkor fokozatosan vágjuk vissza az ajánlott magasságra.
 • Ne nyírjuk túl alacsonyra! (ideális vágásmagasság 30-40 mm)
 • Vigyázzunk, hogy a kés mindig éles, a fű pedig száraz legyen!
 • A levágott füvet fűgyűjtő kosárral fogjuk fel!
 • Ha mulchkaszálógépet használ, akkor többször kell nyírni. Szeptembertől nem szabad használni, mert ezzel elősegítenénk a különféle gombabetegségek kialakulását!
Öntözés

 • Az időjárástól függően a gyepnek hetente 20-30 l vízre van szüksége m²-ként (ez könnyen mérhető csapadékmérővel, mely nálunk megvásárolható)
 • Hetente 1x vagy 2x öntözzön!
 • Legjobb, ezt az esti vagy reggeli órákban végezni.
 • Figyelem: Túl sok öntözés is kárt okozhat!
 • A talaj felszíne alatt kiépített automatikus öntözőrendszerrel optimalizálhatja az öntözést (szívesen adunk tanácsot).
Öntözés

Tápanyag-utánpótlás

A gyep gondozása!

Tápanyag-utánpótlás
 • Használjunk hosszúhatású műtrágyát, mellyel biztosítjuk a fű optimális tápanyag utánpótlását, és redukáljuk a gyom és moha növekedését!
 • Műtrágyázzunk 3x egy évben (egyszer kora tavasszal, egyszer június elején, egyszer augusztus végén) a csomagoláson található útmutató szerint!
 • A gyep télire való előkészítése érdekében ajánljuk, hogy szeptember 2. felében káliumban gazdag műtrágyát használjunk (vállalatunknál kapható)!

Mi a növényi eredetű Maltaflor gyeptrágyát ajánljuk ami hosszútávon megfelelően (2-3 hónapig) biztosítja a növény tápanyag szükségletét, miközben kárt nem okoz (égés-száradás).

A gyeptrágya hatóanyagai és a nyomelemek, mint pld. a vas együttesen biztosítják a nagy megterhelésnek kitett sportpályák ellenállóképességét. Megfelelő szerves gyeptrágyát kínálunk kerttulajdonosok részére.

Több éves folyamatos tesztelést követően sportpályákra, kertekbe ajánljuk Önnek is a Maltaflor-t amely az ideális tápanyagellátás mellett a gyökér-tömeg növekedését is serkenti. Több információért klikkeljen a Maltaflor címszóra . Európa más területein a forgalmazást a Pannon Turfgrass GmbH. biztosítja.

Maltaflor (PDF-Link)

Maltaflor

Avartalanítás

 • Elhalt növénymaradványokból a talaj felszínén kialakult rostos réteg eltávolítását célszerű évente egyszer elvégezni. Ezzel elősegítjük az új hajtások sarjadását és megelőzzük a gombabetegségek kialakulását és terjedését.
 • Kora tavasszal végezzük el a gyepszellőztetést, ezt követően használjunk először gyeptrágyát!
 • A géppel történő avartalanításnál ügyeljünk a kések pontos beállítására! A kések ne a földet, csak a gyep rostos rétegét vágják!
 • Ma már, aránylag olcsón, nagyon jó minőségű gépek vásárolhatók, valamint kölcsönözhetők.
Back to Top